Kooktips met room

Soort room kiezen
  • Crème fraîche en zure room zijn beide lichtzure roomproducten. Het verschil zit in het vetgehalte. Zure room bevat 20% vet en crème fraîche 35-40% vet.
  • Wanneer in een recept staat room, dan wordt slagroom bedoeld.
  • Een mager alternatief voor slagroom is kookroom of koksroom. Dit product bevat de helft minder vet maar gaat toch niet schiften. Er zijn ook magere varianten voor crème fraîche.
     
Voorkom schiften van room
  • Verwarm de (slag)room met een beetje warme saus of soep en meng dan door de rest van de saus of soep.
  • Gebruik verse room, dat verlaagt de kans op schiften.
  • Kook de slagroom in. De concentratie van de vetbolletjes wordt hoger en de kans op schiften kleiner.
     
Crème fraîche of zure room
  • Bij gebruik van (halfvolle) crème fraîche in warme gerechten is de kans op schiften klein.
  • Zure room past beter bij koude gerechten.
     
Slagroom kloppen
Koop slagroom die je wilt kloppen een paar dagen van te voren. Iets oudere slagroom is eenvoudiger te kloppen.
 
Zelf ijs maken
Zelf ijs maken zonder machine? Pureer twee bananen met een staafmixer. Voeg ½ l yoghurt en 1 dl sinaasappel oploslimonade toe. Giet het in een diepvriesbak en spatel het elke 15 minuten door tot het mengsel half bevroren is. Meng ¼ l geklopte slagroom door het ijs. Daarna niet meer spatelen. Maximaal 1 week bewaren.