Van koe tot koelkast

30-45 minuten
  • brochures 'Van koe tot koelkast/Van koe tot kaas'
  • uitgeprinte quiz
DoelAan het einde van de les kennen de leerlingen de oorsprong van het product melk en weten ze dat melk de grondstof is voor andere producten zoals vla, boter, yoghurt en dergelijke.
  
De les
  • Begin de les met een kringgesprek: Wat weten de leerlingen al over melk? Drinkt iedereen melk? Van de koe of de geit? Hoe maken de dieren de melk eigenlijk?
  • Deel de brochures ‘van koe tot koelkast/Van koe tot kaas’ uit en laat de leerlingen de teskt van 'Van koe tot koelkast' goed doornemen. Of lees het samen met de klas.
  • Daarna deel je de Koe-quiz uit en laat de leerlingen de quiz maken.
Bespreek na afloop de antwoorden met de leerlingen. De volgende stellingen van de Koe-quiz zijn waar: 1, 3, 5, 7, 9. Of stelling 10 waar is, ligt aan de smaak van de leerling.
Overige
info
Filmpje: Hoe wordt yoghurt gemaakt?
Presentatie over zuivelproducten