Badzout, bier en beeldbuizen

Melk in verf, in etiketten op bierflesjes of in frisdranken? Inderdaad. Melk is meer dan een zuivelproduct. Tientallen producten worden met bestanddelen van melk gemaakt.. Melk bevat eiwitten, vetten, melksuiker (lactose), minerale zouten (calcium, fosfor, magnesium) en vitamines. Meestal krijg je al die stoffen binnen als je melk drinkt, toetjes oplepelt of kaas eet. Maar de zuivelindustrie kan die ingrediënten ook uit de melk filteren. Dan kan je ze gebruiken in tientallen andere producten.
Het vakblad Veeteelt heeft een overzicht gemaakt van al die toepassingen.

Vet (boter):
Koek, cake , gebak, bladerdeeg, ijs, chocolade.

Room:
gebak, desserts, drankjes (Bailey’s).

Eiwitten:
Babyvoeding, sportvoeding, vleesvervangers, bakkerijproducten, brood, bierflesetiketten, verf, beeldbuizen.

Zout:
Badzout

Lactose (melksuiker);
Medicijnen, frisdrank, babyvoeding, chocolade.