is een platform van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Vet

Zuivelproducten hebben een verschillend vetgehalte. Zuivelproducten variëren van volvet tot vetvrij. Bij elkaar zijn zuivelproducten goed voor ongeveer 18 procent van het totale vetgebruik op een dag.
        
Hoeveel vet zit er in zuivel ?
ZuivelproductVet (in grammen)
1 glas volle melk (150 ml)5,1
1 glas halfvolle melk (150 ml)2,3
1 glas magere melk (150 ml)0,2
1 plak Goudse kaas (20 gram)6,2
10 gram boter8,2
                                       
Vet en verzadiging
Zonder vet kan niemand. Vet is namelijk niet alleen nodig voor de levering van energie, maar geeft ook een verzadigd gevoel. Na een maaltijd zonder vet heb je wel weer heel snel honger.
   
Vet en vitamines
Vet is een goede manier om elke dag de in vetoplosbare vitamines (bijvoorbeeld A en D) binnen te krijgen. Zonder vet is de kans op een tekort aan deze vitamines groot.

Het vet in zuivel 
Er zijn heel veel verschillende soorten vet. Zo wordt er vaak een indeling gemaakt in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vet uit zuivel is voor ongeveer 2/3 deel verzadigd en voor 1/3 deel onverzadigd. Onverzadigde vetten staan ook wel bekend als de ‘goede’ vetten, verzadigde als de ‘slechte’. Toch is het vet uit melk niet zo ‘slecht’ als deze indeling doet vermoeden. Binnen de verzadigde vetten is namelijk ook nog een indeling te maken in goede en minder goede vetten. Melk bevat namelijk gunstige verzadigde ‘korte keten’-vetten, die geen negatieve invloed hebben op het risico van hart- en vaatziekten. Melkvet bevat als enig ‘slecht’ verzadigd vet palmitinezuur (27,6%). Door te kiezen voor magere en halfvolle melkproducten en 20+ of 30+ kaas verlaag je de inname van deze vetten.