is een platform van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Gezond gewicht en de rol van zuivel

Overgewicht
Vier op de tien volwassen Nederlanders zijn te dik. Bij 10 procent is zelfs sprake van ernstig vergewicht. Zorgwekkend is de sterke toename van overgewicht bij kinderen vanaf drie jaar. (Als de huidige ontwikkeling verder doorzet, zal in 2015 naar schatting 15 tot 20 procent van de volwassenen in Nederland last hebben van ernstig overgewicht (bron: Gezondheidsraad 2003)).

Overgewicht en vooral obesitas is een risicofactor voor diverse ziekten zoals hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, diabetes mellitus type 2, bepaalde vormen van kanker, arthrose en menstruatiestoornissen.

De rol van zuivel
Uit onderzoek blijkt dat een hoge inname van zuivel  gunstig is om de hoeveelheid lichaamsvet op een normaal niveau te brengen. Het hoge eiwitgehalte van zuivel is mogelijk gunstig, omdat eiwit verzadigend werkt (meer nog dan koolhydraat en vet). Dit remt de honger en eetlust. Mensen met overgewicht vallen extra af als ze magere zuivelproducten gebruiken in een dieet dat 500 kcal minder bevat dan hun gebruikelijke voeding.
De laatste jaren komen er ook steeds meer aanwijzingen dat calcium een gunstig effect heeft op het lichaamsgewicht. Hoe hoger de calciuminname, des te lager het gehalte aan lichaamsvet. Zo kunnen (magere) zuivelproducten bijdragen aan een gezond lichaamgewicht.

Bestel de (gratis) brochure 'Gezond Gewicht volwassenen'  met meer praktische tips en informatie!
   
Oorzaken van overgewicht
Het voedsel dat je eet, kan door het lichaam gebruikt worden als energiebron. Als je niet te veel eet én voldoende beweegt, kan je ervan uitgaan dat je niet aankomt. Eet je echter meer dan je aan energie verbrandt, dan legt het lichaam voorraad aan van de extra energie die er binnenkomt. De extra energie wordt omgezet in suikers en vetten. Eerst wordt de 'suikervoorraad' aangevuld en vervolgens de 'vetvoorraad'. Vooral de 'vetvoorraadkamers' zijn oneindig groot. Het lichaam kan immers altijd nog wat plaats maken voor een extra voorraad door gewoonweg wat uit te dijen. Vandaar dat mensen heel veel kilo's kunnen aankomen.

Wil je weten of jij te zwaar bent? Bereken je BMI!