is een platform van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Gezonde tips

 • Gewoon (blijven) eten: Als je een paar kilo wilt afvallen, kun je zelf ook een heel eind komen. Wees je wel bewust van de valkuilen rond aankomen en afvallen. Té obsessief bezig zijn met die paar kilo’s die je kwijt wilt, is de grootste valkuil. Elke calorie tellen en heel weinig eten - en daardoor de hele dag honger hebben - werkt vaak averechts. Als je van jezelf niet mag eten, dan doe je het juist!
             
 • Altijd ontbijten! Een goed ontbijt laat de verbranding op gang komen, zorgt voor een gevulde maag ( waardoor er minder gesnoept wordt) en stimuleert een goede stoelgang. Wanneer je de dag begint met een stevig ontbijt, tussen de middag gezond luncht en 's avonds een gezonde warme maaltijd eet, zet je de thermostaat van het lichaam in de actieve stand en zal je de vetten sneller verbranden.
                 
 • Eet voldoende om honger te voorkomen! Erg weinig eten geeft alleen maar ontzettende trek tussendoor en dan ga je eerder voor de bijl. Voor je het weet wordt er weer gesnoept tussendoor.
               
 • Leg de lat niet te hoog: de kilo’s die er in de loop van een aantal jaren bij zijn gekomen kunnen er niet in enkele weken weer af. Een mooi tempo om af te vallen is een halve tot 1 kilo per week.
              
 • Schrijven helpt: Houd een eetdagboekje bij om te achterhalen wat je zwakke plekken zijn. Opschrijven wat je op welk tijdstip eet, maakt veel duidelijk.
                 
 • Gun jezelf wat lekkers! Dat voorkomt dat je jezelf aan grote hoeveelheden lekkers te buiten gaat op momenten van zwakte.
                 
 • Hoofdhonger of buikhonger?
  Heb je buikhonger dan geeft je maag aan dat het tijd is om te eten. Bij hoofdhonger is er iets anders aan de hand. Dan ga je eten uit verveling, gewoonte, stress of uit blijdschap. Vooral vrouwen hebben soms de neiging om hun problemen 'weg' te eten. Bedenk waarom je eet. Dat is de eerste stap in het overwinnen van teveel hoofdhonger. Als je een emotionele eter bent, is het belangrijk je hier bewust van te zijn (of te worden). Alleen dan kun je er ook iets tegen doen.