Voedingsadvies 51-70 jaar

Vanaf de leeftijd van 50 jaar heeft het lichaam minder energie uit de voeding nodig voor de opbouw en het onderhoud van het lichaam. Er is wel meer calcium nodig om de botten sterk te houden en het proces van osteoporose af te remmen. Zuivel is de belangrijkste bron van calcium. Daarom is de geadviseerde hoeveelheid zuivelproducten hoger dan voor de groep van 19 tot 50-jarigen.

Onderstaand overzicht laat zien wat je per dag gemiddeld nodig heeft:
Brood5 - 6 boterhammen
Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten3 - 4 stuks of opscheplepels (150 - 200 gram)
Groente4 opscheplepels (200 gram)
Fruit2 stuks (200 gram)
Melk of melkproducten3 - 4 bekers (500 - 550 ml)
Kaas1,5 plak (30 gram)
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers100 - 125 gram (gaar gewicht)
Boter, margarine, halvarine, bak- en braadproducten en olie40- 45 gram (5 gram per boterham)
Vocht (inclusief melk)1,5 - 2 liter
Bron: Voedingscentrum
  
Belangrijke voedingsstoffen
Bij het klimmen der jaren worden bepaalde voedingsstoffen steeds belangrijker. Dit zijn calcium, vitamine D en vitamine B12.

Energie & de belangrijkste voedingsstoffen in melk
De belangrijkste voedingsstoffen in melk zijn eiwit, calcium, zink, fosfor, foliumzuur en de vitamines B2, B6 en B12.
In onderstaande tabel kun je zien hoeveel 500 à 550 ml halfvolle melk (twee à drie glazen) oplevert aan genoemde voedingsstoffen die dagelijks aanbevolen worden.
    
Vitamine B12
80%
Vitamine B2
69%
Fosfor
56%
Calcium
55%
Eiwit
29%
Zink
22%
Foliumzuur
11%
Vitamine B6
10%
 
Calorieën
11%

Zie voor uitgebreide informatie onze brochure 'Gezond blijven'.