is een platform van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Kinderen

In 2006 was één op de acht jongens te zwaar en één op de vijf meisjes. Ten opzichte van 10 jaar geleden is het aantal kinderen met overgewicht verdubbeld. De verwachting is dat de groep te dikke kinderen de komende jaren nog meer zal toenemen.
De BMI (Body Mass Index) geeft antwoord op de vraag of je kind een gezond gewicht heeft. De BMI is een berekening die door deskundigen gebruikt wordt om overgewicht vast te stellen.

Terug naar de basis
Als je kind te dik is (of dat dreigt te worden), is advies nummer één: keer terug naar de basis!  Het is belangrijk dat kinderen zich aan 3 maaltijden per dag houden, met een goed ontbijt, een gezonde lunch en een voedzame warme maaltijd. De behoefte aan snoepen en snacken neemt hiermee af.  Wat staat er dagelijks op het menu? Volkoren brood, melk(producten), aardappelen of pasta of rijst, groente, fruit en een stukje vlees of vis. Zo krijgt een kind alle bouwstoffen, vitamines en mineralen binnen die hij nodig heeft.

Tips: 
  • Altijd ontbijten! Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag: na een nacht slapen hebben kinderen het ontbijt hard nodig. Niet-ontbijten betekent dat het lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat tekort wordt een paar uur later vrijwel altijd gecompenseerd, meestal met koek of snoep. Die zijn natuurlijk lang niet zo gezond als een volkoren boterham met kaas en een glas halfvolle melk als ontbijt.
            
  • Regels zijn niet slecht: het is heel gewoon om regels rond het eten te hanteren. Ouders bepalen wat er op tafel komt. Natuurlijk houd je rekening met wat je kinderen lekker vinden, maar je mag van je kinderen verwachten dat ze eten 'wat de pot schaft'. Je kind zal niet altijd staan te juichen, maar regel is regel.
       
  • Geef het goede voorbeeld: kinderen doen hun ouders in alles na. Zo leren ze praten, lopen en ook eten. Als je zelf niet van spinazie houdt en dat laat blijken, is de kans groot dat je kind het ook niet lekker zal vinden.
     
Wat is gezonde voeding?
Een gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen in voldoende mate. Het gaat er om alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid op te nemen. Van bijna alle voedingsstoffen is berekend hoeveel een gezond mens er dagelijks van nodig heeft. Op basis van deze gegevens is een lijst gemaakt die aangeeft welke producten dagelijks in welke hoeveelheden gegeten moeten worden. Dit zijn de aanbevolen hoeveelheden. Wanneer je deze hoeveelheden globaal aanhoudt, eet je automatisch gezond en krijg je ruim 80% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën binnen. Voor kinderen tot 10 jaar is dit zelfs 85%, wat betekent dat er naast de gezonde voeding maar een kleine plaats voor extraatjes is.
   
Wil je meer weten over gezonde voeding voor je kind? Bestel dan de Brochure 'Gezond Gewicht kinderen/pubers'!