DEEL

Samenstelling

In kaas zitten een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines.

Vet

Vet is één van de belangrijkste smaakmakers van kaas. Het vetgehalte van kaas wordt uitgedrukt in een percentage van de droge stof, omdat deze tijdens de rijping constant blijft. Door indroging vermindert de hoeveelheid vocht.

Goudse kaas heeft minimaal 48 procent vet in de droge stof. Over de hele kaas gerekend bedraagt het vetgehalte bij een jonge Goudse (vier weken gerijpt) 28,8 procent. Bij een Edammer kaas (40 procent vet in de droge stof) is dit ongeveer 25 procent.

Eiwit

Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: er zit 24 gram eiwit in 100 gram Goudse kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met de eiwitten in vlees. Daarom is kaas een prima vleesvervanger in een (vegetarische) maaltijd.

Calcium

Calcium (kalk) is – naast fosfor en natrium – één van de belangrijkste mineralen in kaas. Zo zit in 100 gram Goudse kaas 785 milligram calcium. Dit is nagenoeg de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander.

Vitamines

Kaas bevat B-vitamines en de – in het vet aanwezige – vitamines A en D.