DEEL

Meer met melk

Melk in verf, in etiketten op bierflesjes of in frisdranken? Jazeker! Melk is méér dan een zuivelproduct. Er zijn tientallen producten die met bestanddelen van melk worden gemaakt. Melk bevat eiwitten, vetten, melksuiker (lactose), minerale zouten (calcium, fosfor en magnesium) en vitamines. Meestal krijg je al die stoffen binnen als je melk drinkt, een toetje oplepelt of een stukje kaas eet. Maar de zuivelindustrie kan al deze ingrediënten ook uit de melk filteren. Dan kunnen ze worden gebruikt bij de productie van allerlei andere producten.

Het vakblad Veeteelt heeft een overzicht gemaakt van al die toepassingen.

Vet (boter): 
Koek, cake , gebak, bladerdeeg, ijs, chocolade.

Room:
gebak, desserts, drankjes (Bailey’s).

Eiwitten:
Babyvoeding, sportvoeding, vleesvervangers, bakkerijproducten, brood, bierflesetiketten, verf, beeldbuizen.

Zout:
Badzout

Bar of chocolate, studio shot

Bar of chocolate, studio shot

Lactose (melksuiker);
Medicijnen, frisdrank, babyvoeding, chocolade.