DEEL

De beste tips tegen voedselverspilling

Milieu centraal geeft talloze tips die helpen om minder voedsel weg te gooien:

Tips voor het inkopen:

  • Check wat je nog in huis hebt, en maak voor u boodschappen doet een boodschappenlijstje.
  • Koop niet meer dan je nodig hebt.
  • Let op de houdbaarheidsdatum, maakt u het product op tijd op?
  • Koop verse producten liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week.
  • Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.
  • Gebruik een koeltas voor gekoelde en diepvriesproducten, en berg deze bij thuiskomst direct op in de koelkast of vriezer

Tips voor het bewaren: 

  • Zorg voor een overzichtelijke indeling van uw voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare producten vooraan. Dat voorkomt dat u ze vergeet.
  • Zet producten die koel bewaard moeten worden zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Zet de koelkasttemperatuur op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar. De temperatuur mag zeker niet hoger zijn dan 7 graden.
  • Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koudebederf op.
  • Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat u nieuwe gaat gebruiken. U kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

Tips voor het koken:

  • Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten.
  • Hou bij het koken rekening met grote en kleine eters.
  • Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn? Maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en hergebruiken.
  • Gooi restjes van maaltijden niet weg, maar bewaar ze afgesloten in de koelkast; u kunt ze een dag of twee bewaren en gebruiken voor een lunch, of een latere warme maaltijd.
  • Maak lekkere gerechten met restjes. Kijk op de receptensite van Voedingscentrum of op kliekipedia.nl. Op beide sites kun je gericht zoeken naar recepten waarmee je specifieke restjes kunt opmaken.