Bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk is één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. In Nederland komt dit voor bij 1 op de 4 mensen. 5 tot 10 % van de zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van een verhoogde bloeddruk.

Belang van voeding

Er bestaan diëten die de bloeddruk kunnen verlagen. Dit is bijvoorbeeld een voeding die bestaat uit veel groenten, fruit, magere en halfvolle zuivelproducten, volkoren graanproducten en weinig verzadigd vet, transvet en alcohol. Door deze voeding te gebruiken kan de bloeddruk positief worden beïnvloed. Dit positieve effect kan samenhangen met het hoge gehalte aan eiwit en calcium in de magere en halfvolle zuivelproducten uit deze voeding. Ook op andere manieren kan de bloeddruk door invloed van voeding worden verlaagd. Het is verstandig om bijvoorbeeld het zoutgebruik te beperken en vitamine K2 te gebruiken. Vitamine K2 komt voor in zuivelproducten, vlees en eieren.

Leefstijl

Naast de voeding heeft een gezonde leefstijl ook invloed op de bloeddruk:

  • Niet roken
  • Voldoende beweging (5 dagen met 30 minuten beweging per week)
  • Gezond lichaamsgewicht (BMI lager dan 25 kg/m2)
  • Gezonde middelomtrek(vrouwen kleiner dan 88 cm, mannen kleiner dan 102 cm)
  • Geen stress

De bloeddruk is de druk in de bloedvaten die veroorzaakt wordt doordat het hart bloed in de bloedvaten pompt door zich samen te trekken en te ontspannen. Met een bloeddrukmeter kan de bloeddruk worden gemeten.

De bovendruk is de druk wanneer het hart zich samentrekt en de onderdruk de druk wanneer het hart zich ontspant. Bij volwassenen is er sprake van een goede bloeddruk als de bovendruk 120 mmHg is en de onderdruk 80 mmHg. Bij een verhoogde bloeddruk is de bovendruk 140 mmHg of hoger en de onderdruk 90 mmHg of hoger. Er zijn meerdere metingen nodig om vast te kunnen stellen of de bloeddruk verhoogd is.

Load More