Deel dit artikel:

Voedingsadvies

Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. Zuivel levert een grote bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en B12 en eiwitten van hoge kwaliteit. Daarom staan melk en zuivelproducten in de bekende Schijf van Vijf.De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden melk(producten) en kaas

Leeftijd Melk (producten) Kaas
4 – 8 jaar  2 glazen (300 g) 1 plak (20 g)
9 – 13 jaar  3 glazen (450 g)  1 plak (20 g)
14 – 18 jaar (jongens)  4 glazen (600 g) 2 plakken (40 g)
14 – 18 jaar (meisjes)  3 glazen (450 g)  2 plakken (40 g)
19 – 50 jaar  2-3 glazen (300-450 g)  2 plakken (40 g)
51 – 70 jaar (mannen)  3 glazen (450 g)  2 plakken (40 g)
51 – 70 jaar (vrouwen)  3-4 glazen (450-600 g)  2 plakken (40 g)
70 +  4 glazen (600 g)  2 plakken (40 g)