Mineralen

In zuivelproducten zitten naast vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen ook mineralen. Deze zorgen voor een goede werking van je lichaam.

Calcium

Calcium (kalk) is een mineraal dat het lichaam nodig heeft. Als er één product is waar veel calcium in zit, dan is het wel zuivel wel. Melk (producten) en kaas leveren bij een gemiddelde consumptie samen zeker 70% van al het calcium dat je op een dag binnenkrijgt. Calcium zit in alle melkproducten. Het maakt niet uit of je volle, halfvolle of magere producten gebruikt.

Hoeveel calcium zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Calcium (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 185
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 155
1 plak Goudse kaas (20 gram) 225
10 gram boter 1,5

Gebruik je genoeg calcium op een dag? Doe de test met het Calciumdagboek.

Calcium & je botten

Calcium is een van de belangrijkste bouwstenen van je botten. Zonder voldoende calcium in de voeding kunnen je botten niet stevig blijven. Dat geldt niet alleen voor kinderen in de groei, maar ook voor volwassenen. Botweefsel wordt namelijk steeds afgebroken en weer opgebouwd. Daar is veel calcium voor nodig. Maar ook vitamine D en voldoende beweging zijn essentieel. Tot ongeveer het dertigste jaar is er meer opbouw dan afbraak van botweefsel. Dan wordt de ‘piekbotmassa’ bereikt. Daarna is de afbraak groter en treedt langzaam maar zeker botontkalking (osteoporose) op.

Calcium en de bloeddruk

Er bestaan diëten die de bloeddruk kunnen verlagen. Dit is bijvoorbeeld een voeding die bestaat uit veel groenten, fruit, magere en halfvolle zuivelproducten, volkoren graanproducten en weinig verzadigd vet, transvet en alcohol. Door deze voeding te gebruiken kan de bloeddruk positief worden beïnvloed. Dit positieve effect kan samenhangen met het hoge gehalte aan eiwit en calcium in de magere en halfvolle zuivelproducten uit deze voeding.

… En calcium doet meer!

Calcium is ook nodig voor de werking van de spieren. Verder is het een bouwstof voor hormonen, lichaamscellen en spieren.

Zink

Zink is een van de mineralen die het lichaam elke dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zink is namelijk nodig voor de opbouw van spieren, botten, huid en haren. Een tekort aan zink leidt tot een groeiachterstand. Zuivel is rijk aan zink. Ongeveer een kwart van de dagelijkse behoefte aan zink is afkomstig van zuivelproducten. Of het nu volle, magere, zure of zoete melkproducten zijn, overal zit zink in.

Hoeveel zink zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Zink (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,6
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 0,6
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,7
10 gram boter 0,06

Zink & je weerstand

Zink is nodig om het afweersysteem goed te laten functioneren. Bij een tekort aan zink kunnen wondjes niet goed genezen en gaat je weerstand achteruit.

… En zink doet nog meer!

Zink is nodig om goed te kunnen proeven. Verder zit zink ingebouwd in wel honderd verschillende enzymen die onder andere nodig zijn bij de aanmaak van ons erfelijk materiaal en bij de eiwitstofwisseling. En dan is zink ook nog nodig voor het goed functioneren van de hersenen.

Fosfor

Fosfor geeft stevigheid aan de botten en de tanden. Daarnaast heeft fosfor ook invloed op de energiestofwisseling.

Hoeveel fosfor zit er in zuivel?

Zuivelproduct Fosfor (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 141
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 160
1 plak Goudse kaas (20 gram) 105
10 gram boter 2,2

Kalium

Kalium is de tegenhanger van natrium, samen zijn zij belangrijk voor het regelen van de bloeddruk.

Hoeveel kalium zit er in zuivel?

Zuivelproduct Kalium (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 232
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 261
1 plak Goudse kaas (20 gram) 16
10 gram boter 2,7

Kalium & de vochthuishouding

Kalium speelt samen met natrium een rol bij de vochthuishouding. Ook zorgt kalium ervoor dat spieren zich samentrekken en zenuwprikkels goed geleid worden.

Natrium

Natrium is een bestanddeel van keukenzout en het bevindt zich in ons bloed. Natrium komt van nature in producten voor, maar wordt voornamelijk tijdens de fabricage van levensmiddelen toegevoegd. Zo zijn soepen, snacks, zoutjes, kaas en vleeswaren rijk aan natrium, maar ook brood en koek bevat een ruime hoeveelheid. Te veel natrium is op den duur schadelijk voor de gezondheid.

Hoeveel natrium zit er in zuivel?

Zuivelproduct Natrium (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 70
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 81
1 plak Goudse kaas (20 gram) 186
10 gram boter 40

Natrium & de vochthuishouding

Natrium speelt samen met kalium een rol bij de vochthuishouding. Ook zorgt natrium ervoor dat spieren zich samentrekken en de zenuwprikkels goed geleid worden. En samen met kalium zorgt natrium ervoor dat de bloeddruk goed geregeld wordt.

Magnesium

Magnesium is een spoorelement. Magnesium heb je nodig voor je botopbouw maar ook voor de opbouw van lichaamseiwit. Magnesium is belangrijk om het hart te laten samen trekken, het speelt een belangrijke rol bij het samentrekken van spieren, waaronder ook de hartspier. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam.

Hoeveel magnesium zit er in zuivel?

Zuivelproduct Magnesium (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 18
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 21
1 plak Goudse kaas (20 gram) 6
10 gram boter 0,2

IJzer

IJzer komt in dierlijke producten voor als heemijzer en in plantaardige producten als non-heemijzer.

Hoeveel ijzer zit er in zuivel?

Zuivelproduct IJzer (in mg)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,15
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 0,15
1 plak Goudse kaas (20 gram) 0,02
10 gram boter 0,01

IJzer & je bloed

IJzer is een bestanddeel van de rode bloedlichaampjes, die zuurstof vanuit de longen naar alle weefsels vervoeren. Een tekort aan ijzer veroorzaakt bloedarmoede.

Load More