Water (vocht)

Zuivel bestaat voor een groot deel uit vocht. Zuivel voorziet in ongeveer 15% van jouw vochtbehoefte.

Hoeveel vocht zit er in zuivel?

 Zuivelproduct Vocht (in ml)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 135
1 schaaltje yoghurt (150 ml) 135
1 schaaltje kwark (150 ml) 126
10 gram boter 8

Vocht en je spijsvertering

Vocht heb je nodig voor je hele spijsvertering. Kauwen, slikken, transport door slokdarm en maag: het lukt allemaal niet goed zonder vocht. Door voldoende vocht mengt het voedsel beter met je spijsverteringsenzymen. In de dikke darm, het laatste stukje van het spijsverteringskanaal, wordt het vocht uiteindelijk uit de brij gehaald. Drink je te weinig, dan kan gemakkelijk verstopping (obstipatie) ontstaan.

… En vocht doet nog meer!

Vocht is nodig als bouwstof in je cellen. In het bloed is vocht belangrijk als transportmiddel. Verder zorgt het vocht in je lichaam ervoor dat je lichaam lekker op temperatuur blijft. En een laagje vocht in en om je lichaamsweefsels zorgt ervoor dat je lichaam beter beschermd is tegen schokken en stoten.

Wist je dat?

  • Het lichaam ongeveer voor 55% uit vocht bestaat? Bij zuigelingen zelfs voor 70%.
  • Een mens enkele weken zonder eten kan, maar slechts enkele dagen zonder vocht.
  • Dorst een teken is van vochttekort?
  • Een glas halfvolle melk net zoveel vocht bevat als een glas volle melk? Halfvolle melk is namelijk niet volle melk met extra vocht, maar volle melk waaruit een deel van het vet verwijderd is.
  • Vocht in bijna alle voedingsmiddelen zit? Vaste voedingsmiddelen leveren dagelijks gemiddeld 600 tot 900 ml vocht. Dranken leveren 1000 tot 1500 ml.

Load More