Hoe wordt kaas gemaakt?

Kaas wordt gemaakt van melk. Door stremsel en zuursel aan de melk toe te voegen ontstaat er wrongel. Het vocht wordt uit de wrongel geknepen en er ontstaat een ronde kaas. Het pekelbad geeft de kaas de lekkere zoute smaak!

Boerderijkaas

Er zijn nog steeds boeren die zelf kaas maken. Vaak hebben deze boeren hiervoor een speciale kaasboerderij.

Kaas uit de fabriek

De meeste kazen worden tegenwoordig in fabrieken gemaakt. Dat moet ook wel, want de hoeveelheid kaas die wij nodig hebben kan nooit alleen door boeren worden gemaakt. Wij eten namelijk niet alleen veel kaas, we verkopen ook heel veel kaas aan landen over de hele wereld.

Als de melk bij de fabriek aankomt, wordt ie vanuit de vrachtwagen in een grote tank overgebracht. Hierna worden stremsel en zuursel door de melk geroerd. Door dit zuursel en stremsel wordt de melk steeds dikker. Die dikke melk noemen ze wrongel.

Als met deze melk een speciale kaas moet worden gemaakt, doen ze kruiden bij de wrongel. Dat doen ze bijvoorbeeld als de fabriek komijnekaas maakt.

De wrongel wordt geroerd met messen. Hiermee wordt de dikke melk in kleine stukjes gesneden, waardoor de massa nog meer vocht kwijtraakt en nog dikker wordt. Als de wrongel dik genoeg is, wordt ie in grote mallen geperst. Die mallen zijn rond of rechthoekig.

Nu krijgt de kaas even rust. Maar niet te lang, want de kaas moet snel in het pekelbad. Pekel is een speciaal soort zout dat niet alleen een lekker smaakje aan de kaas geeft, maar er ook voor zorgt dat de kaas steviger wordt en langer houdbaar is.

Als laatst krijgen alle kazen een beschermend laagje. Dit noemen ze een coating. Hierdoor blijft de kaas lekker sappig en kan ie niet beschimmelen.

Dan wordt de kaas weer in de kast gelegd om te rijpen. Jonge kaas rijpt in 4 weken en oude kaas wel 10-12 maanden.