Hoe wordt kaas gemaakt?

Kaas wordt van melk gemaakt, maar dat wist je waarschijnlijk al.
Er zijn nog steeds boeren die zelf kaas maken. Vaak hebben deze boeren hiervoor een speciale kaasboerderij. De meeste kazen worden tegenwoordig in fabrieken gemaakt. Dat moet ook wel, want de hoeveelheid kaas die wij nodig hebben kan nooit alleen door boeren worden gemaakt. Wij eten namelijk niet alleen veel kaas, we verkopen ook heel veel kaas aan landen over de hele wereld.
Als de melk bij de fabriek aankomt, wordt ie vanuit de vrachtwagen in een grote tank overgebracht. Hierna worden stremsel en zuursel door de melk geroerd. Door dit zuursel en stremsel wordt de melk steeds dikker. Die dikke melk noemen ze wrongel.
Als met deze melk een speciale kaas moet worden gemaakt, doen ze kruiden bij de wrongel. Dat doen ze bijvoorbeeld als de fabriek komijnekaas maakt. Maar als ze gewone kaas maken, dan gaat het proces verder zonder kruiden.
De wrongel wordt geroerd met messen. Hiermee wordt de dikke melk in kleine stukjes gesneden, waardoor de massa nog meer vocht kwijtraakt en nog dikker wordt. Als de wrongel dik genoeg is, wordt ie in grote mallen geperst. Die mallen zijn rond of rechthoekig. Dat hangt af van de vorm die de kaas moet krijgen. Nu krijgt de kaas even rust.
Maar niet te lang, want de kaas moet snel in het pekelbad. Pekel is een speciaal soort zout dat niet alleen een lekker smaakje aan de kaas geeft, maar er ook voor zorgt dat de kaas steviger wordt en langer houdbaar is.
Als laatst krijgen alle kazen een beschermend laagje. Dit noemen ze een coating. Hierdoor blijft de kaas lekker sappig en kan ie niet beschimmelen.
En dan?
Dan krijgt de kaas rust en gaat ie lekker rijpen.
Jonge kaas blijft 4 weken rijpen en oude kaas wel 10-12 maanden.

Kijk maar naar het filmpje.