Waarom eten wij kaas?

Omdat het zo lekker is natuurlijk. Dat lijkt een grap, maar het is wel waar. Hele slimme mensen hebben geprobeerd uit te zoeken waarom mensen kaas zijn gaan eten. Een van de onderzoeken zegt dat kaas bij toeval is ontdekt door nomaden. Nomaden zijn mensen die geen vast huis hebben, maar steeds van plaats naar plaats reizen, vroeger vooral met ezels en paarden. Ze hadden melk bij zich en bewaarden die in ‘zakken’ die ze bijvoorbeeld hadden gemaakt van de maag van een kalf dat was doodgegaan. Omdat die magen met melk heen en weer slingerden tijdens het lopen van de ezel werd die melk na een tijdje steeds steviger. En uiteindelijk werd het kaas. Naja, niet de kaas die wij eten, maar wel iets dat daar op lijkt. Dus sommige wetenschapers denken dat dit het begin is geweest van de kaas.
Want er zijn ook andere onderzoeken. Die hebben bewezen dat er restjes melkvet zijn gevonden in kommetjes van mensen die zo’n 8000 jaar geleden woonden in landen die wij nu Roemenië en Hongarije noemen. En we weten ook dat die mensen nog geen melk dronken, maar wel kaas maakten. En boter.