Wat gebeurt er met de melk als de koe gemolken is?

Dan schenk je de melk in een glas en drink je ‘m op. Sommige boeren doen dat. Natuurlijk, want verser kun je de melk niet drinken. Lekker! Maar eigenlijk altijd gaat de melk die de boer verkoopt eerst in een hele grote koeltank op de boerderij. Eens in de paar dagen komt er een grote vrachtwagen (met een chauffeur) en die haalt de melk op. Ook die vrachtwagen heeft een koeltank, dus de melk blijft lekker koud. En dan brengt de chauffeur de melk naar de fabriek. Daar gaat de melk in een soort hele grote pan en halen ze eerst het vet van de melk. Dat vet drijft er bovenop, dus dat scheppen ze er makkelijk af. Hierna wordt de melk gepasteuriseerd, zodat alle schadelijke bacteriën dood gaan. Bij het pasteuriseren wordt de melk warm gemaakt (70 graden) en daarna weer snel koud. En dan kan de melk in de pakken worden gegoten voordat het naar de winkel gaat. Weet je nog dat het vet van de melk werd geschept in de fabriek? Voor de magere melk stoppen ze in de fabriek geen vet terug in de melk. Voor halfvolle melk doen ze een beetje vet erbij en in volle melk stoppen ze het meeste vet terug in de melk.