Wat is karnemelk?

Karnemelk is magere melk met een zuurfrisse smaak. In Nederland bestaan twee soorten karnemelk: uit de melkfabriek en van de boer.
Melkfabriek
Dat is de melk waaruit het meeste vet is verwijderd. Om karnemelk te maken stoppen ze in de fabriek melkzuurbacteriën in de magere melk. Die melkzuren gaan het gevecht aan met de suiker die van nature in de melk zit. En omdat de melkzuren met zoveel zijn, winnen ze van de melksuikers. Daarmee worden de melksuikers (lactose) omgezet in melkzuur. Tijdens dit proces wordt de melk iets dikker en krijgt het een fris-zure smaak. Dat is karnemelk zoals die wordt gemaakt in de melkfabriek.
Boerenkarnemelk
De naam karnemelk komt van het ‘karnen’ van melk. Karnen betekent schudden. Boerenkarnemelk is een product dat vanzelf ‘ontstaat’ als de boer boter maakt. Dat noem je een ‘bijproduct’. De melk wordt lang achter elkaar ‘geschud’ door het vat waarin de melk zit te draaien, of door de melk voortdurend te roeren. Om boter te maken wordt verse melk in een tank gekarnd. Hoe langer het karnen doorgaat, hoe dikker de melk wordt. Om boter te kunnen maken, wordt na een tijdje al het (witte) vocht uit de gekarnde melk geperst. Dat witte vocht is karnemelk van de boer, ofwel boerenkarnemelk.