Welke soorten kaas heb je?

Bijna te veel om op te noemen, maar we laten hieronder toch een aantal soorten zien.

Goudse
De belangrijkste en bekendste Nederlandse kaassoort heeft een platronde vorm en bolle zijkanten. Een Goudse kaas weegt circa 12 kilo en moet volgens de wet 48 procent vet bevatten. Het is een half harde kaas, stevig van vorm en mild van smaak. Hoe ouder de kaas, hoe steviger hij wordt en ook de smaak verandert met de leeftijd. De Goudse kaas wordt steeds droger en pittiger van smaak.

Er zijn ook vierkante en rechthoekige Goudse kazen. En je hebt Baby Goudse (250 gram tot een kilo), Goudse met komijn, Goudse kruidenkaas en Boeren Goudse. Bij boerenkaas wordt de melk niet gepasteuriseerd, waardoor alle smaakgevende bacteriën bewaard blijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graskaas
Graskaas is kaas die wordt gemaakt als de koeien in het begin van het jaar weer in de wei lopen en het verse gras eten.

 

 

 

 

 

Edammer
Deze kaas met haar opvallende bol- of kogelvorm (1,7 kilo) heeft een vetgehalte van 40 procent. Edammer is halfhard, stevig van vorm en kan op verschillende leeftijden worden gegeten. Ook hier geldt: hoe langer de kaas rijpt, hoe steviger en pittiger hij wordt.
Naast de bolvorm (in het buitenland vaak rood gekleurd) zijn er ook Baby Edammers (tot 1 kilo), vierkante Edammers, Edammer in ‘broodvorm’ en Edammers met komijn te koop. Commissiekaas is een zogenaamde dubbele Edammer van circa 2,5 kilo met een oranje kleur. Deze kaas wordt voornamelijk verkocht in Frankrijk en heet daar Mimolette.

 

 

 

 

Maasdammer
De Maasdammer heeft grote gaten en een zoete, nootachtige smaak. Ook deze kaas heeft een platronde vorm met een opgebolde bovenkant. De gaten, typische smaak en de vorm worden veroorzaakt door gasvorming van de zogenaamde propionzuurbacteriën tijdens de rijping. Maasdammer, of Hollandse gatenkaas, wordt vaak verkocht onder het merk ‘Leerdammer’.

 

 

 

 

 

Verse kaas
Verse kazen zijn niet geperst en nauwelijks gerijpt. Verse roomkaas is gemaakt van melk waar room aan is toegevoegd. Het is een zachtzure, smeerbare kaas (Mon Chou). Tot de verse kazen behoren ook Fêta, cottage cheese (Hüttenkäse) en verse geiten- en schapenkaas (meestal van de boerderij).

Smeer- en rookkazen
Smeer- en rookkazen zijn zogenaamde smeltkazen, al dan niet gemaakt onder toevoeging van andere melkbestanddelen (zoals bijvoorbeeld botervet). Dit gesmolten product wordt verhit en is daarna lang houdbaar. Smeltkaas is in verschillende vetgehaltes en smaken te koop.

Minder vet, minder zout
Voor kazen met een lager vetgehalte (20-30 procent) en/of een lager zoutgehalte (bijvoorbeeld Milner, Slankie) worden andere zuursels gebruikt om de smaak te behouden. Er is ook Goudse met minder zout (onder andere Maaslander). Voor mensen die op de lijn letten zijn er ook kazen met vrijwel geen zout (natriumarm).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geiten- en schapenkaas
De kaas die wordt gemaakt van geiten- of schapenmelk is iets witter van kleur en heeft een pittige bijsmaak. De meeste Nederlandse geiten- en schapenkaas is van het Goudse type: een platronde, halfharde kaas met een vetgehalte van 48 procent. Je kunt ook verse geitenkaas kopen, dat is zachte kaas die kort heeft gerijpt.