Hoe wordt kaas gemaakt?

Kaas wordt van melk gemaakt, maar dat wist je waarschijnlijk al. Er zijn nog steeds boeren die zelf kaas maken. Vaak hebben deze boeren hiervoor een speciale kaasboerderij. Lees hier verder...

Hoe kan een koe zoveel melk maken?

Om te beginnen weegt een koe gemiddeld zo’n 650 kilo. Dat is ongeveer 10 keer zo zwaar als een mens. Dus moet zij ook 10 x zoveel eten. Maar een koe eet nog veel meer…

Hebben koeien een naam?

Dat hangt een beetje van de boer af. Op sommige boerderijen staan zoveel koeien dat het onmogelijk is voor elke koe een naam te bedenken en die ook nog eens te onthouden.

Waarom ziet kaas er zo uit?

Vroeger was kaas altijd rond. Dat kwam door de ronde vaten waarin ze geperst werden. Tegenwoordig zijn kazen ook wel eens vierkant!

Waarom smaken kazen zo verschillend?

Het rijpproces geeft de kaas smaak. Hoe langer een kaas rijpt, hoe belegener hij wordt. Jonge kaas ligt vaak vier weken te rijpen, terwijl oude kaas soms wel een jaar rijpt!

Hoe wordt kaas gemaakt?

Kaas wordt gemaakt van melk. Door stremsel en zuursel aan de melk toe te voegen ontstaat er wrongel. Het vocht wordt uit de wrongel geknepen en er ontstaat een ronde kaas.