Een kaas met de geur van zweetvoeten: heerlijke Hervekaas

Dé stinkerd onder de kazen is afkomstig uit… Limburg! Hervekaas, ook wel Limburger genoemd, stinkt zo erg, dat de associatie met stinkende zweetvoeten al snel boven komt drijven. Zou het dan waar zijn wat ze over kazen zeggen? Hoe meer stank, hoe beter de smaak?

Om daarachter te komen, is een reisje naar Wallonië nodig. Tenminste, als je de originele kaas wil proeven. De kaas heeft een Europees beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en mag alleen gemaakt worden in het Land van Herve, dat tot de 18e eeuw bij Limburg hoorde. De kaas heeft een scherpe en sterke smaak en is het beste te combineren met roggebrood, stroop en (heel verrassend) een kop koffie! Durf jij het aan?

Parfum op de plank

En er zijn nog meer kazen die het predicaat ‘stinkerd’ hebben. Oude kaas, Franse kaas en schimmelkaas staan vooral bekend om hun kwalijke odeur. De Fransen zijn het trouwens totaal niet eens met deze bewering. Zij roemen de geur van hun kazen en noemen het zelfs ‘parfum’. Net zoals wij Nederlanders onze kaas ook wel  ‘karakter’ toedichten.

Waarom stinkt kaas?

Parfum, karakter, of stank. Waar komt het toch vandaan? Het heeft allemaal te maken met de werking van goede bacteriën en gezonde schimmels. Zowel de traditioneel bereide Hervekaas als de kazen die worden gemaakt in de grote zuivelfabrieken, ontstaan dankzij een speciaal rijpingsproces. In laatste rijpingsfase voeden de bacteriën en schimmels zich met de kaas eromheen. De gassen die daarbij vrijkomen, geven de kaas hun stank. Of beter gezegd: hun sterke karakter.