Dit is hét ideale Hollandse kaasplankje

Per jaar eet de Nederlander gemiddeld zo’n 20 kilo kaas. En al is het traditionele kaasblokje met Nederlandse vlag inmiddels veranderd in het gevarieerdere kaasplankje, wij blijven onverminderd van kaas houden. Het juiste kaaspalet samenstellen, is nog wel een hele kunst. Welke kazen mogen hierop niet ontbreken? En hoe zorg je dat de smaken optimaal tot hun recht komen?

Variatie is waar het bij een kaasplank om draait! Zorg voor verschillende soorten: een milde kaas en een pittige kaas, een harde en een zachte ‘smeerbare’ of ‘lepelkaas’, een jonge en een oude kaas. De harde Gouda Holland Kaas (al dan niet gevlagd) zie je niet zo snel op het plankje, maar mag als leuke ‘twist’ eigenlijk niet ontbreken. Gouda Holland Kaas is onze nationale trots. Hij wordt voor de volle 100% gemaakt in Holland, met melk uit Holland en geheel gerijpt en bereid volgens oud-Hollands receptuur. Gouda Holland heeft een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), en mag alleen zo heten als de kaas ook écht in Nederland gemaakt is (www.goudaholland-kaas.nl).

Kaasproeverij

Maak een selectie van minimaal 3 en maximaal 5 kazen. Zorg dat structuur en kleur van elkaar verschillen. Heb je een keuze gemaakt? Presenteer jouw kazen (op plank of bord) oplopend qua smaak. Begin met een zachte smaak en bewaar de pittigste kaas voor het laatst. Gebruik per kaassoort bij voorkeur een ander mes, zo houd je de smaken gescheiden. Aan 100 gram kaas per persoon heb je voldoende.

Een overzicht van Hollandse kaastoppers:

  • Belegen boeren kaas (licht pittig)
  • Kernhem
  • Fenegriek kaas
  • Maasdam
  • Kollumer kaas
  • Moulin Blauw
  • Goudse Overjarige

Tip!

Alle kazen zijn het lekkerst op kamertemperatuur. Haal ze dus minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast.

Kaas als dessert

De zoetigheid uit het dessert bannen, is niet nodig. Kaas past namelijk heel goed naast zoet. Denk aan vijgen, appelstroop, jam, groene druiven en notenbrood. Toast, walnoten en brood zijn ook een goede toevoeging omdat ze de smaak van kazen neutraliseren.

Wijn en kaas

Bij elke kaassoort past wel een wijntje. Hoe kies je een geschikte wijn als je te maken hebt met verschillende smaken? Een paar vuistregels:

  • Zoete wijnen passen goed bij kaas
  • Bij uitgesproken kazen kun je beter kiezen voor wit
  • Kies bij twijfel altijd een witte wijn of een port
  • Bij harde kaas, en bij verrassend veel Hollandse kazen, past een milde rode wijn