Boerderij

Wat wil jij weten van de boerderij?

De boerderij is het huis van de boer. Niks meer, niks minder. Wat kun je daar nou nogmeer van weten? Of van willen weten? Denk daar maar eens over na. Want misschien is de boerderij wel iets meer dan een huis met mensen.

Heb jij een vraag die er niet tussen staat?
Mail ons, dan krijg je antwoord en als ie leuk genoeg is, komt jouw vraag op de site te staan!

Alles over de Boerderij (5)

Oja, zeker wel. Vooral jonge boeren wonen lang niet allemaal meer in de boerderij. Vaak gaan zonen of dochters die bij hun ouders op de melkveehouderij werken toch ergens anders wonen. In de stad bijvoorbeeld, waar ze dan makkelijker met hun vrienden kunnen chillen. En als ze het bedrijf dan jaren later overnemen van hun ouders, dan gaan ze meestal toch weer terug naar de boerderij om daar hun leven op te bouwen. Maar als ze jonger zijn, dan willen ze niet meer bij hun ouders wonen. Dat is logisch, want dat willen we allemaal niet.

Ja, wij denken vaak dat we uniek zijn, maar dat zijn we echt niet hoor. In het buitenland wonen heel veel boeren op net zoveel boerderijen. De een heeft melkkoeien, de ander heeft alleen paarden of varkens. Of kippen. Of hij verbouwt mais of tomaten. Net als in Nederland. Maar in Nederland wonen gemiddeld wel meer boeren dan in het buitenland. En onze boeren wijn beroemd om de melk en vooral om de kaas die uit ons kikkerlandje komt.

Daar vraag je ons wat. Maak je geen zorgen, we hebben het antwoord. Tenminste, het antwoord van ruim een jaar geleden. Dat komt omdat maar 1 keer per jaar alle boerenbedrijven worden geteld. En dan hebben we nog een vraag: want wil je weten waar de meeste boerderijen staan met koeien of gewoon waar de meeste boerderijen zijn?
Deze site gaat over veehouders, dus we gaan ff uit van boerderijen met koeien, ok? In 2017 stonden de meeste boerderijen in… (tromgeroffel) Overijssel! Hier waren 3.213 veehouders met melkkoeien. En de minste stonden in Zeeland: 226. En weet je hoeveel boerderijen met koeien er in totaal waren in 2017? Hou je vast: 18.056! Veel hè? En samen hielden die melkveehouders (zoals ze officieel heten) maar liefst bijna 1,7 miljoen koeien!
Je zult ze maar met z’n alle tegenkomen in de stad…

Niemand. Door naar de volgende vraag!

Nee hoor, geintje. Kijk, normaal gesproken woont er niemand op de boerderij, wat daar kun je niet wonen. Maar wel in de boerderij. Meestal is dat de boer. En als hij meedoet aan Boer Zoekt Vrouw, dan hoopt hij dat er binnenkort iemand bij hem komt wonen.
Vaker woont de boer met zijn gezin in de boerderij. Met zijn vrouw dus – die noemen we vaak de boerin. En met zijn kinderen. Kinderen van boerengezinnen zijn vaak een beetje anders. Een beetje stoerder. Dat komt omdat ze vanaf baby al gewend zijn met veel dieren om te gaan en te werken op de boerderij. Een beetje paarden- of koeienstront maakt hun niks uit, dat zien ze thuis elke dag. En vaak wonen ze best ver van school dus zijn ze ook gewend om ver te fietsen. Daarom zijn boeren kinderen vaak ook sterker dan stadskinderen.

Ehh… da’s best ingewikkeld, want daarvoor moet je de geschiedenisboeken induiken. En daar met je maar net zin in hebben.

Maar we hebben ff gezocht en het is een verbastering van ‘boerenbedrijf’. Rond 1780 hadden steeds meer mensen het over Boerdery als ze spraken over de ‘boerenwoning’. En pas rond 1800 werd er niet alleen over boerderij gesproken, maar ook over geschreven. Dus jou over-over-over-over- -grootouders die hadden het al over boerderij. Het woord is nu dus al meer dan 230 jaar oud. Huh? Ja, dat is best oud.

Load More