Boter

Wat wil jij weten van boter?

Dat stukje vlees is boterzacht. Hoezo BOTERzacht? Ja, dat weten wij eigenlijk ook niet. Omdat boter die niet inde koelkast ligt zo lekker zacht is waarschijnlijk. Is dat het antwoord op een van jouw vragen over boter? Hieronder staan er nog meer.

Heb jij nog een vraag die er niet tussen staat?
Mail ons, dan krijg je antwoord en als ie leuk genoeg is, komt jouw vraag op de site te staan!

Alles over boter (6)

Het wordt bijna saai. Maar dat is het niet, want ook boter komt, net als kaas, van de koe. Wat een geweldig dier is dat toch. We drinken haar melk, we eten haar kaas en haar boter. Waar boter vandaan komt? Weten we ook niet precies. We weten wel dat boter heel lang geleden al werd gemaakt. Net als kaas. En veel eerder dan melk werd gedronken. De geleerden zijn het er niet over eens, maar ook boter moet zo’n 7 duizend jaar geleden zijn ontstaan. De oudste restjes melkvet, waarvan boter en kaas werd gemaakt, werden gevonden in eeuwenoude ‘pannen’ in landen die we nu Roemenië en Hongarije noemen. Slimme gasten die voorlopers van de Roemenen en de Hongaren.

Boter smeren op je brood doen we al heel lang. Misschien heet het daarom wel boterham, denk je niet? De één doet het omdat de hagelslag er lekker door blijft plakken, de ander omdat het zo lekker smeuïg is onder een paar plakken worst.

Het gebruik van boter is er eigenlijk een beetje ingeslopen. Vooral bij boeren, want die begonnen ermee. Zij haalden de room van de melk en gingen die room urenlang ‘stampen’. Net zo lang tot de vetbolletjes los kwamen van de melk. Die vetbolletjes werden gekneed en daar maakten ze boten van.

Als je de melk van een koe een tijdje laat staan, komt er een laagje ‘vet’ op. Dat laagje noemen we room. Die room bestaat uit allemaal verschillende vetbolletjes. En om elk vetbolletje zit een vliesje. Door de room hard te schudden of te stampen, gaan die vliesjes kapot en gaan alle vetbolletjes aan elkaar kleven. Als je maar lang genoeg schudt of stampt ontstaat er vanzelf boter. Naja bijna. Er moeten nog wel wat melkzuursels bij. Dat zijn goede bacteriën. En als je het dan nog even goed kneedt, dan is je boter klaar. Smeer ze!

Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar eigenlijk is het heel simpel. Net als bij zoveel andere dingen die je eet is te veel niet goed. Dus een dikke laag roomboter op je brood en dat een paar keer per dag, nee, dat is niet goed. Maar als je gewoon boter eet, dan is boter zelfs gezond. Want ook in boter zitten vitaminen die wij normaal niet zo makkelijk binnen krijgen, maar wel nodig hebben. Vitamine D bijvoorbeeld en vitamine A.

Boter en margarine lijken veel op elkaar. Sterker nog, we noemen ze vaak hetzelfde. Als jij vraagt: ‘Mag ik de boter even?’, dan kan dat echte boter zijn of margarine. Maar het zijn toch twee totaal verschillende producten. Boter wordt namelijk gemaakt van melk van de koe en margarine van oliën en vetten. Omdat boter oorspronkelijk gemaakt werd van melk, noemen ze dat ook ‘echte’ boter. Eigenlijk hoeft dat niet, want dat andere heet niet eens boter, dat is margarine. Dat weet jij dan weer vanaf nu.

Wat bakboter is hangt ook weer af van wat jij daarmee bedoelt. De ene bakboter is namelijk de andere niet. Als bakboter in een pakje zit is het meestal ‘echte’ boter die je kunt gebruiken om in te bakken. Uit deze boter hebben ze bijna al het vocht gehaald, daarom bestaat die uit 97% vet. Dat maakt deze bakboter heel geschikt om in te bakken. En braden trouwens ook. Om het nog beter te laten bakken hebben ze er ook nog wat extra stoffen ingestopt. Die zorgen ervoor dat de boter lekker snel bruin wordt in de pan en dat het niet zo snel spettert. Dus je hoeft geen schort aan als je gaat bakken of braden. Maar het mag wel.

Load More