Boter

Dat stukje vlees is boterzacht. Hoezo BOTERzacht? Omdat boter die niet in de koelkast ligt zo lekker zacht is waarschijnlijk. Bekijk hieronder nog meer antwoorden over botervragen.

Heb jij nog een vraag die er niet tussen staat? Mail ons en wie weet komt jouw vraag met antwoord op de website te staan!

Alles over boter (6)

Welke soorten boter heb je?
Er bestaan veel soorten boter.

Halfboter(of halfvolle boter) is boter met 40 procent vet.

Roomboter
Deze boter bevat 82 procent vet, 16 procent vocht en 2 gram vetvrije bestanddelen zoals eiwitten, de vitamines A, B en D, mineralen (calcium, fosfor) en melksuiker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ongezouten boter
De meeste Nederlandse boter is ongezouten. Gezouten boter bevat maximaal 2 procent zout. Boter is meestal te koop in pakjes van 250 gram; daarnaast zijn er pakjes van 125 gram, rollen (500 gram) en het ‘Noordhollands kopje’ van 500 gram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grasboter
Grasboter is gemaakt in de periode dat koeien voor het eerst weer in de wei lopen in de lente. Dankzij het verse gras is het melkvet anders van samenstelling, waardoor deze boter beter smeerbaar is.

 

Kruidenboter
Ja lekker, kruidenboter. Dat is boter met kruiden, vaak met knoflook. Op een vers stukje stokbrood. Mmmm…

 

Margarine
Margarine is geen zuivelproduct, maar wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten zoals visolie en soja-olie. Hier worden stoffen aan toegevoegd als zout, emulgatoren, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Margarine bevat evenveel vet als boter. Omdat de vetten van margarine van nature niet de vitamines A en D bevatten, moeten deze worden toegevoegd. Deze wettelijke verplichting is ingevoerd met het oog op de volksgezondheid.

 

Braadboter
Aan braadboter is het vocht grotendeels onttrokken; het bevat 97 procent vet. Mede daardoor is het bijzonder geschikt voor bakken en braden. Aan braadboter is een aantal stoffen toegevoegd waardoor de boter sneller bruin kleurt en minder spat.

Ook boter komt, net als kaas, van de koe. Wat een geweldig dier is dat toch. We drinken haar melk, we eten haar kaas en haar boter. Waar boter vandaan komt? We weten wel dat boter heel lang geleden al werd gemaakt. Net als kaas. En veel eerder dan dat er melk werd gedronken. De geleerden zijn het er niet over eens, maar ook boter moet zo’n 7 duizend jaar geleden zijn ontstaan. De oudste restjes melkvet, waarvan boter en kaas werd gemaakt, werden gevonden in eeuwenoude ‘pannen’ in landen die we nu Roemenië en Hongarije noemen.

Boter smeren op je brood doen we al heel lang. Misschien heet het daarom wel boterham, denk je niet? De één doet het omdat de hagelslag er lekker op blijft plakken, de ander omdat het zo lekker smeuïg is onder een paar plakjes kaas.

Het gebruik van boter is er eigenlijk een beetje ingeslopen. Vooral bij boeren, want die begonnen ermee. Zij haalden de room van de melk en gingen die room urenlang ‘stampen’. Net zo lang tot de vetbolletjes los kwamen van de melk. Die vetbolletjes werden gekneed en daar maakten ze boter van.

En nu gebruiken we het op onze boterham, en om in te bakken en te braden.

Als je de verse melk van een koe een tijdje laat staan, komt er een laagje ‘vet’ op. Dat laagje noemen we room. Die room bestaat uit allemaal verschillende vetbolletjes. En om elk vetbolletje zit een vliesje. Door de room hard te schudden of te stampen, gaan die vliesjes kapot en gaan de vetbolletjes aan elkaar kleven. Als je maar lang genoeg schudt of stampt, ontstaat er vanzelf boter. Bijna vanzelf. Er moeten nog wel wat melkzuursels bij. Dat zijn goede bacteriën. En als je het dan nog even goed kneedt, dan is je boter klaar. Smeer ze!

Zuivel is gezond voor je. Het Voedingscentrum is een organisatie die veel onderzoek doet, naar de gezondheid van voedsel. Daarom weten zij hoe wij gezond moeten eten. Dit Voedingscentrum raadt aan om 2 glazen melk te drinken en 1 plak kaas te eten. De goede voedingsstoffen die in melk en kaas zitten, zoals vitamine A en calcium, zitten ook in boter. Maar in boter zit behoorlijk wat vet. Lekker, maar te veel is niet goed voor je. Daarom mag je best een paar keer per week roomboter op je brood doen, maar niet elke dag. Maar een boterham met kaas zonder boter is ook lekker. Probeer het maar.

Boter en margarine lijken veel op elkaar. Sterker nog, de meeste Nederlanders noemen ze vaak hetzelfde. Als jij vraagt: ‘Mag ik de boter even?’, dan kan dat echte boter zijn of margarine. Maar het zijn toch twee totaal verschillende producten. Boter wordt namelijk gemaakt van melk van de koe. Margarine wordt niet van melk gemaakt, maar van oliën en vetten. In margarine zit dus niks van de koe. Omdat boter oorspronkelijk gemaakt werd van melk, noemen ze dat ook ‘echte’ boter of roomboter.

Load More