Boter

Wat wil jij weten van boter?

Dat stukje vlees is boterzacht. Hoezo BOTERzacht? Ja, dat weten wij eigenlijk ook niet. Omdat boter die niet in de koelkast ligt zo lekker zacht is waarschijnlijk. Is dat het antwoord op een van jouw vragen over boter? Hieronder staan er nog meer.

Heb jij nog een vraag die er niet tussen staat?
 Mail ons, dan krijg je antwoord en als ie leuk genoeg is, komt jouw vraag op de site te staan!

Alles over boter (5)

Ook boter komt, net als kaas, van de koe. Wat een geweldig dier is dat toch. We drinken haar melk, we eten haar kaas en haar boter. Waar boter vandaan komt? We weten wel dat boter heel lang geleden al werd gemaakt. Net als kaas. En veel eerder dan dat er melk werd gedronken. De geleerden zijn het er niet over eens, maar ook boter moet zo’n 7 duizend jaar geleden zijn ontstaan. De oudste restjes melkvet, waarvan boter en kaas werd gemaakt, werden gevonden in eeuwenoude ‘pannen’ in landen die we nu Roemenië en Hongarije noemen.

Boter smeren op je brood doen we al heel lang. Misschien heet het daarom wel boterham, denk je niet? De één doet het omdat de hagelslag er lekker door blijft plakken, de ander omdat het zo lekker smeuïg is onder een paar plakken kaas.

Het gebruik van boter is er eigenlijk een beetje ingeslopen. Vooral bij boeren, want die begonnen ermee. Zij haalden de room van de melk en gingen die room urenlang ‘stampen’. Net zo lang tot de vetbolletjes los kwamen van de melk. Die vetbolletjes werden gekneed en daar maakten ze boter van.

En nu gebruiken we het op onze boterham en om in te bakken en te braden.

Als je de melk van een koe een tijdje laat staan, komt er een laagje ‘vet’ op. Dat laagje noemen we room. Die room bestaat uit allemaal verschillende vetbolletjes. En om elk vetbolletje zit een vliesje. Door de room hard te schudden of te stampen, gaan die vliesjes kapot en gaan alle vetbolletjes aan elkaar kleven. Als je maar lang genoeg schudt of stampt ontstaat er vanzelf boter. Bijna vanzelf. Er moeten nog wel wat melkzuursels bij. Dat zijn goede bacteriën. En als je het dan nog even goed kneedt, dan is je boter klaar. Smeer ze!

Zuivel is gezond voor je. Het Voedingscentrum is de organisatie die veel onderzoek doet en daarom weet hoe wij gezond moeten eten. Dit Voedeingscentrum raadt aan om 2 glazen melk te drinken en 1 plak kaas te eten. De goede voedingsstoffen die in melk en kaas zitten, zoals vitamine A en calcium, zitten ook in boter. Maar in boter zit er behoorlijk wat vet. Lekker, maar teveel is niet goed voor je. Daarom mag je best een paar keer per week roomboter op je brood doen, maar niet elke dag. Maar een boterham met kaas zonder boter is ook lekker. Probeer het maar.

Boter en margarine lijken veel op elkaar. Sterker nog, de meeste Nederlanders noemen ze vaak hetzelfde. Als jij vraagt: ‘Mag ik de boter even?’, dan kan dat echte boter zijn of margarine. Maar het zijn toch twee totaal verschillende producten. Boter wordt namelijk gemaakt van melk van de koe. Margarine wordt niet van melk gemaakt, maar van oliën en vetten. In margarine zit dus niks van de koe. Omdat boter oorspronkelijk gemaakt werd van melk, noemen ze dat ook ‘echte’ boter of roomboter.

Load More