De Boer

Wat wil jij weten van de boer?

Of hij lekker geslapen heeft? Nee toch. Maar misschien wel wat die man allemaal doe top zo’n dag. Of vrouw natuurlijk, want er zijn genoeg vrouwen die zo’n zuivelbedrijf prima kunnen bestieren. Naja, bestieren is dan natuurlijk niet het goeie woord. Het is in dat geval eigenlijk bekoeien. Maar dat woord bestaat niet. Eh… weet je wat: vraag het maar aan de boer. Of de boerin natuurlijk.

Maar staat jouw vraag hier toevallig niet tussen? Mail ons, dan krijg je antwoord en als ie leuk genoeg is, komt jouw vraag op de site te staan!

Alles over de boer (5)

Nee, de boer kan ook een vrouw zijn hoor. Tegenwoordig noemen we niet meer alle vrouwen die boer zijn, boerinnen. Vroeger was dat trouwens meestal de vrouw van de boer. Sommige vrouwelijke boeren willen boer genoemd worden.

Nou, veel hoor. De meeste boeren zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Kijk maar eens naar dit filmpje, dan kun je zien wat een boer allemaal doet. De boer heeft een druk leven.

Een boer die melkkoeien heeft staat zo’n beetje tussen 5 en 6 uur op. Het hangt ervan af of de boer een melkrobot heeft die zorgt dat de koeien worden gemolken of dat de boer het melkapparaat zelf nog moet aansluiten aan de uier van de koe. Koeien worden normaal gesproken twee keer per dag gemolken. En er moet ongeveer 12 uur tussen het melken zitten. Dus als de koe om zes uur ‘s morgens wordt gemolken, dan mag ze om zes uur ’s avonds weer. Dat de boer met een melkrobot toch zo vroeg opstaat, komt omdat hij toch in de gaten moet houden of alle koeien wel naar de robot gaan om gemolken te worden. En ondertussen doet hij vast wat klussen die elke dag moeten gebeuren. Zoals de kalfjes voeren en het land inspecteren voordat zijn koeien naar buiten gaan. Maar ook moet elke dag de stal worden schoongemaakt. Dat maakt een werkdag van een boer lang, maar wel leuk!

Vroeger niet. Toen werkten de meeste boeren het hele jaar door, zelfs met Kerstmis. Tegenwoordig hebben de boeren het iets makkelijker en gaan sommige boeren wel op vakantie. Dan moeten ze wel iemand inhuren die het werk van ze over neemt. Want de koeien moeten toch elke dag twee keer worden gemolken. En ze moeten eten. En hun bedje moet lekker worden schoongemaakt. Maar er zijn natuurlijk altijd boeren die ervoor kiezen om toch niet met vakantie te gaan. Ze voelen zich thuis het lekkerst… oost, west, thuis best.

Kan een boer dat wel, kalfjes verzorgen?
Reken maar! Je kunt pas een goeie melkveehouder zijn als je ook een dierenvriend bent. Kalfjes zijn erg belangrijk voor een melkveehouder, want zonder kalfjes is er geen melk. Ze verzorgen kalfjes door ze een schoon- en droog plekje te geven waar ze lekker kunnen slapen. Ook geeft de boer het kalfje te drinken. En als ze nog niet kunnen drinken, dan zorgt de boer ervoor dat het kalfje dat leert.

Nou, als je even nadenkt kun je misschien zelf ook wel iets bedenken. Bijvoorbeeld: een boer werkt heel hard en woont vaak ver weg van de bewoonde wereld. Dus hij heeft vaak weinig tijd om leuke dingen in de stad of het dorp te doen én hij komt op zijn boerderij ook weinig vrouwen tegen. De kans dat een boer dus tegen een leuke vrouw aanloopt is niet zo heel groot. Daarom dachten ze: dat is jammer voor die boeren, we gaan ze helpen! Wat denk je, zou dat de reden kunnen zijn?
Trouwens, tegenwoordig klopt de titel niet altijd meer hè? Het is regelmatig ook anders: Boer zoekt man, of boerin zoekt vrouw of boerin zoekt man. Ook leuk. Voor de afwisseling.

Load More