De beste tips tegen voedselverspilling

Milieu centraal geeft talloze tips die helpen om minder voedsel weg te gooien:

Tips voor het inkopen:

  • Check wat je nog in huis hebt, en maak voor u boodschappen doet een boodschappenlijstje.
  • Koop niet meer dan je nodig hebt.
  • Let op de houdbaarheidsdatum, maakt u het product op tijd op?
  • Koop verse producten liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week.
  • Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.
  • Gebruik een koeltas voor gekoelde en diepvriesproducten, en berg deze bij thuiskomst direct op in de koelkast of vriezer

Tips voor het bewaren: 

  • Zorg voor een overzichtelijke indeling van uw voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare producten vooraan. Dat voorkomt dat u ze vergeet.
  • Zet producten die koel bewaard moeten worden zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Zet de koelkasttemperatuur op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar. De temperatuur mag zeker niet hoger zijn dan 7 graden.
  • Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koudebederf op.
  • Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat u nieuwe gaat gebruiken. U kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

Tips voor het koken:

  • Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten.
  • Hou bij het koken rekening met grote en kleine eters.
  • Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn? Maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en hergebruiken.
  • Gooi restjes van maaltijden niet weg, maar bewaar ze afgesloten in de koelkast; u kunt ze een dag of twee bewaren en gebruiken voor een lunch, of een latere warme maaltijd.
  • Maak lekkere gerechten met restjes. Kijk op de receptensite van Voedingscentrum of op kliekipedia.nl. Op beide sites kun je gericht zoeken naar recepten waarmee je specifieke restjes kunt opmaken.

Load More