Facts & Figures

Uit onderzoek van Wageningen University Research (WUR) blijkt dat 40 tot 50 procent minder voedselverspilling haalbaar is. Maar wat zijn dan de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling? En wat zijn de beste manieren om het te verminderen?

Facts & figures over voedselverspilling:

  1. Ongeveer de helft van alle voedselverspilling in Nederland gebeurt bij mensen thuis.
  2. Per persoon gooien we 50 kg eetbaar voedsel weg per jaar.
  3. Bij huishoudelijk afval staat zuivel in de top 5 van meest verspilde producten, samen met brood, groenten, fruit en sauzen/vetten.
  4. De meest genoemde redenen om eetbaar voedsel weg te gooien zijn ‘het zijn restjes die ik niet meer opeet‘, ‘ik heb te veel gekookt/bereid’ en ‘verkeerd bewaard of bedorven‘ en ‘de houdbaarheidsdatum is overschreden’.
  5. De Nederlandse consument gooit jaarlijks naar schatting € 2,6 miljard aan eetbaar voedsel weg. Dat is omgerekend € 350 per huishouden en € 155 per persoon.

In dit factsheet van het Voedingscentrum staat nog veel meer over voedselverspilling en wat consumenten kunnen doen om het tegen te gaan.

WUR Monitor Voedselverspilling

De WUR werkt sinds 2009 aan de WUR Monitor Voedselverspilling om een betrouwbaar beeld te geven van de hoeveelheid voedselverspilling in Nederland. Een belangrijk onderdeel van de WUR Monitor is het ontwikkelen van methodes om belangrijke gegevens over voedselverspilling te halen uit de voedselproductieketens. Nederlandse zuivelbedrijven werken hieraan mee en leveren informatie en data voor het verbeteren van de WUR Monitor.

Load More